Hullámzó zsákmány


hullámzó zsákmány

A kutatók először látják a majmok ütő vadászatát Egy majom a kenyai Gombe Nemzeti Parkban leszakít egy denevércsontot. A kutatók először figyelték meg és filmezték ezt a viselkedést, amely korábban nem volt ismert majmoknál, Kenya két nemzeti parkjában.

hullámzó zsákmány

A denevérek etetése megmagyarázhatja azt is, hogy az ebolavírusok és a denevérek más kórokozói hogyan terjednek a majmokra - gondolják a tudósok az "EcoHealth" folyóiratban. Az a tény, hogy a majmok nem csak vegetáriánusok, hanem más állatokat vadásznak és esznek, már évek óta ismertek.

A csimpánzok az Elefántcsontparti Taï Nemzeti Parkban rendszeresen vadásznak a colobus colossi-ról, és megosztják húsukat csoportjuk tagjaival.

hullámzó zsákmány

A férfiak különösen lelkes húsevők. Hullámzó zsákmány Noha az afrikai majmok Cercopithecus általában a gyümölcsöket és a leveleket részesítik előnyben, alkalmanként kígyókkal, gyíkokkal vagy kis madarakkal egészítik ki étrendjukat.

hullámzó zsákmány

Elizabeth Tapanes, a Florida Atlanti Egyetem Boca Raton és munkatársai azonban megfigyelték, hogy ezek a majmok váratlan zsákmányt is vadásznak: denevérekre. A kenyai két nemzeti parkban figyelték, hogy a majmok denevéreket fognak el és a csont felé harapnak. A majmok részlegesen elpusztították zsákmányuikat csontokkal, véres étkezésük tíz perc és jó óra között tartott, ahogy a kutatók jelentik.

De nyilvánvalóan ez egyáltalán nem szokatlan kivétel: "A megfigyelt viselkedés és a majmok stabilitása, amellyel a denevérek elfogják a denevéreket, azt mondják, hogy a denevérek meglehetősen áhított részét képezik A menük vannak "- mondja Tapanes. Az Ebola és a Co átterjedése Ennek a viselkedésnek a felfedezése az orvostudomány szempontjából is jelentős.

A diós rétes ügyesen, hártyaszerűen véko Magyarul: rétes. Diós rétes. Készülhet, csak annak mondom, aki nem tudja, almás, cseresznyés, káposztás, mákos, meggyes, túrós rétes is, viszont most csak a dióst siratjuk. Karácsonyi sütemény, ha ragaszkodunk a karácsonyhoz.

Mind a majmok, mind a denevérek az afrikai veszélyes vírusok, például az Ebola, a Marburg és a Henipa tározók. Korábban azt feltételezték, hogy a majmok megfertőződnek a gyümölcsfogyasztás során a denevérek székletével vagy nyálával érintkezve. Most azonban valószínűnek tűnik a közvetlen átvitel: a majmok a denevérek evésével megfertőződnek a vírussal.

Még hullámzó zsákmány tisztázott, hogy más majmok és más területeken található meerkaták üldözik-e a denevéreket.

hullámzó zsákmány

A biológusok feltételezik, hogy hullámzó zsákmány a viselkedés különösen akkor fordul elő, ha az esőerdők már megváltoztak az emberi beavatkozás eredményeként. Mert figyelték a denevérek támadásait, különösen Meerkatzenben, akik az erdők szélén éltek.

Hat hónapja lesem mindenho,l hátha ráakadok egyre, de semmi, egyébként is esélytelen, egy pont a rejtőzködésben legerősebb élőlényt a szavanna bokros füves sűrűjében előtalálni. Egy alkalommal már láttunk egy példányt átbotorkálni az úton, de mire visszafordultunk a kocsival, és kipattantunk belőle, már épp lecsámpázott az aszfaltról a fűbe, és hiába tette mindezt az orrunk előtt, a szemünk láttára vált köddé, nyelte el a föld, satöbbi. Tíz percig meresztgettük mindketten a szemünket azon a területen, ahol elhagyta a szürke útpadkát, de totál eredménytelenül, hihetetlen sebességgel olvadt bele a környezetébe. Utána hetekig ezzel idegesítettük magunkat, hogy, hogy a fenébe tudott így átverni minket, itt volt a soha vissza nem térő alkalom, hogy egy kis párcentis hüllőcske lemászik a bokrokról a földre, amit egyébként hullámzó zsákmány ritkán csinál, lassú, imbolygó kétszerháromszor megfontolt léptű, hullámzó higanymozgásával átjut az úton anélkül, hogy elgázolnák, mi tök véletlenül észrevesszük és szinte a kezeink közül veszik nyoma a kis pörgefarkú cukiságnak… Azóta mindig dülledt szemekkel fixíroztam az utat, hogy hátha, esetleg mégegyszer ilyen szerencsénk lesz, de nem.

EcoHealth, ; doi: