Durov jelző, Jól járt a Telegram a Facebook bénázásával


Írta: Illés Gergő A csupán 33 éves Pavel Durov igazán különleges figura: megalapította Oroszország legnagyobb közösségi oldalát, amióta pedig kiszorították cége igazgatótanácsából, létrehozta Oroszország legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazását.

Általános kérdések K: Mi a Telegram? Mire tudom használni? A Telegram egy üzenetküldő szolgáltatás, melynél központban a sebesség és a biztonság áll, szuper-gyors, egyszerű és ingyenes.

A Kremlnek érthetően szúrja a szemét a lázadó és semmilyen autoritást nem tisztelő aranyifjú — de kicsoda is valójában Durov és hogy áll a háborúja az orosz hatóságok durov jelző Az orosz Zuckerberg? Putyin legkeményebb ellenfele? Számítástechnikai zseni vagy aranyifjú? Esetleg a Mátrix Neója a való világban?

durov jelző

A csupán 33 éves Pavel Durovra rengeteg jelzőt lehet aggatni, de a legnagyobb orosz közösségi oldal alapítója rövid, de annál tartalmasabb pályafutása során mindegyikre rászolgált. Érdekes életmű az övé: 22 éves volt, amikor az egyetemről kilépve megalapította, majd Oroszország legnagyobb közösségi oldalává tette az orosz Facebookként is emlegetett VKontaktyét.

Miután azonban Putyin-közeli vállalkozók kiszorították cégéből, fityiszt mutatott a hatalomnak, és előrukkolt egy millió felhasználó által használt üzenetküldő programmal, a Telegrammal.

durov jelző

A Telegramot az orosz cenzorok már több mint egy hete próbálják — egyelőre sikertelenül — blokkolni. De kicsoda is pontosan a szemtelenül fiatal, és semmilyen autoritást nem tisztelő Pavel Durov, és mire vezethető vissza az orosz hatalommal való konfliktusa? Utánanéztünk az orosz internetet lázban tartó sztorinak. Apja filológus, egyetemi tanár és akadémikus volt, két fia, az idősebb Nyikolaj és Pavel azonban nem léptek apjuk útjára: inkább az informatika vonzotta őket.

A programozás és a lázadás szeretete már Pavel gyermekkorát is meghatározta. Egy álma volt: az internet ikonjává válni, ebben pedig négy évvel idősebb testvére, Nyikolaj volt a segítségére. Nyikolaj — ami a programozást illeti durov jelző három évesen már könyveket olvasott, és kétszer is megnyert egy nemzetközi programozóversenyt.

Pavelt is ő tanította ki programozásból. A fiatalabb Durov életművének fő darabját már ban letette az asztalra, amikor a Szentpétervári Állami Egyetemet elvégezve eredetileg az intézmény hallgatóinak szánva a Facebook mintájára elkészítette a VKontaktye nevű közösségi oldalt. Jól időzített: a közösségi média térnyerése világszerte ekkor kezdődött, így még mielőtt a nagy rivális Facebook igazán betörhetett volna az orosz piacra, a VKontaktye gyorsan letarolt mindent.

Latest commit

A VKontaktye úgy néz ki, mint a Facebook évekkel ezelőtt Siker, siker, siker Joggal kérdezhetnénk: azon kívül, hogy hazai vállalat, minek köszönhető a sokkal kisebb erőforrással és fejlesztőcsapattal működő VK hirtelen sikere? Ennek okát részben a es évek orosz internetpiacában teljes szabályozatlanságában kell keresni — a vákuumba Durov gyorsan be tudta fúrni magát, és durov jelző amerikai rivális mögött álló pénz és befolyás ide, vagy oda, a hazai piacon a VK jobbá tudott válni.

Például a közösségi szerepen felül az oldal egyszerre töltötte és tölti be a videómegosztó, a zenelejátszó és a szórakoztatási platform szerepét.

És teszi mindezt a szerzői jog teljes sárba tiprásával. Kalózkodott zenék, sorozatok, teljes filmek, sőt, felnőttfilmek milliói találhatók meg az oldalon — és igen, az adatbázis olyan jelentős, hogy a regisztrálók ha akarnak, akár Edda-albumokat vagy teljes Szomszédok-epizódokat is nézhetnek.

5G-vel, szögletes dizájnnal, töltő nélkül érkeznek az iPhone 12-k

Szóval részben Durov minden szabályozással és törvénnyel szembeni gátlástalansága révén a VK és annak alapítója is gyors népszerűséget szerzett. A cégnek ra már millió regisztrált felhasználója lett, Szentpétervár központjában pedig a fényűző Könyvesházban, a Singer társaság házában rendezkedtek be.

Új Szó, ROLI,E svájci városban nemzetközi amatőrfilmfesztivált rendeztek. A leg­jobb férfi-alakításért kiosztott díjat és a közönség díját dr. Novák amatörfllm­je kapta.

Durov polgárpukkasztó viselkedése pedig épp azzá tette őt, amire mindig is vágyott: a fiatalok körében népszerű, internetes ikonná. Talán legemlékezetesebb akciója mégis az volt, amikor a VK-székház ablakán elkezdett rubeleseket kidobálni   ez a legnagyobb értékű orosz címlet, még a mostani, gyengébb árfolyamon is körülbelül 20 ezer forintot ér.

durov jelző

Természetesen az utcán állók összeverekedtek a bankjegyekért, sokan pedig támadni kezdték a fiatal programozót akciója miatt. Ő azzal oszlatta el a kételyeket: azért kezdte el az akciót, mert ő tényleg nem a pénzért dolgozik.

Így mulat egy orosz milliárdos A Kreml ölelésében Eleinte úgy tűnt, a siker nem állhat meg, és durov jelző a hatalom is békén hagyja az internet orosz szigetét. Fordulópontot durov jelző jelentettek: a Putyin-rendszer addigi legkomolyabb belső válságát élte ekkor.

Óriási, Putyin-ellenes tömegtüntetések indultak Oroszország-szerte, nem kis részben a VKontaktye-generáció részvételével.

 1. A zárt kocsik, amelyeknek üvegét a huszonegy-fokos hideg szürke jégfüggönnyel vonta be, a Petrasevszkij-féle összeesküvés részeseit vitték végzetes útjukra.
 2. Merevlemez Ki jött létre a VKontakte szociális hálózattal.

Ekkor történt, hogy orosz titkosszolgálat, az FSZB hét, a tüntetések szervezését folytató csoport törlését követelte a VK-tól. Ezután a hatóságok zaklatása egyre gyakoribbá vált. Először egy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust támogató oldalt akartak letiltani, később a Majdan-tüntetéseket támogató ukrán csoportok bezárását követelték. Durov ismét Twitteréhez és a kutyás fotókhoz fordult, ezekkel vágott vissza a hatósági nyomásnak.

Persze a Kreml szorító ölelését nem lehetett a végtelenségig visszautasítani. Durov hatalma a cége igazgatótanácsán belül fokozatosan meggyengült. Amikor pedig két, a Durov jelző közelálló cég, a Mail. A cégre nehezedő nyomás hosszú távon nem volt tartható.

Ilja Scserbovics, az United Capital Partners vezére egy napon bejelentette, megvásárolta a cég 48 százalékát. A dolog pikantériája, hogy Scserbovics igen közeli melyik weboldalon lehet pénzt keresni ápol azzal az Igor Szecsinnel, akit az orosz legfelsőbb körökben Putyin egyik legközelibb bizalmasának tartanak.

durov jelző

Az orosz internet ikonja? Valószínűleg ekkor Durov is beismerte: a csatát elvesztette. Talán ekkor még a Kreml sem gondolta, durov jelző alig telik el négy év, és újra számolnia kell Durovékkal. Papírrepülők Moszkva egén Április án durov jelző tömege lepte el Moszkva egét. Nem, a derék moszkvaiak nem valamiféle repüléstechnikai performanszt tartottak, a látványos akció hátterében ezúttal is Pavel Durov állt.

Jól járt a Telegram a Facebook bénázásával

Durov, amikor részvényei eladása után elhagyta Oroszországot, új üzenetküldő szolgáltatással robbant be a piacra: a felhasználók adatait védő Telegramról van szó, ami óriási népszerűségre tett szert Oroszországban.

Az orosz médiahatóság, a Roszkomnadzor ugyanakkor április tól kezdve elérhetetlenné tette a logójában papírrepülőt formázó Telegramot. Ezért hívta a moszkvaiakat tiltakozásra a VK-alapító.

durov jelző

De pontosan mi a baja a Roszkomnadzornak a Telegrammal, egyáltalán, Durov miért nem egyezett inkább ki a hatóságokkal? Mivel a Föld napja volt, a demonstrálók a szemetet is összeszedték maguk után Fotó: MTI Pavel a VK-projekt elvesztése után megtalálta a következő nagy kitörési pontot, a folyamatosan teret nyerő csevegőprogramok piacát.

Ahogy előző projektje, a nyarán elindított Telegram is hamar nagy népszerűségre tett szert, még ha más okokból is. A program különlegessége, hogy a felhasználók adatai titkosítva vannak, ami lehetetlenné teszi a harmadik feleknek, hogy betekintést nyerjenek az üzenetváltásokba.

 • Kárpáti Aurél: Visszaemlékezések a halottak házából [+]
 • Új Szó, június ( évfolyam, szám) | Könyvtár | Hungaricana
 • Bináris opciók eredményei
 • Ráti József
 • Index - Külföld - A Telegram engedett az orosz nyomásnak
 • Tanulságokat, hogy pénzt keressenek bináris opciókkal
 • Jól járt a Telegram a Facebook bénázásával - PC World

Persze a felhasználókat védő Telegramnak éppen legnagyobb előnye, ami a hátránya is: a biztonságos csevegés komoly volatlty bináris opciók ad okot. A program arról volt ismert, hogy az Iszlám Államban széles körben használták, és könnyedén terjeszthették rajta a terrorszervezet propagandáját.

Nem kellett sok idő, míg a növekvő népszerűség mellett a durov jelző kormányok is felfigyeltek a titkos üzenetküldő programra: Kínában és Iránban is betiltották azt. Durov vállalkozása durov jelző a Kreml figyelmét is magára vonta.

German Klimenko, Putyin robotok bináris ügyekkel foglalkozó tanácsadója már korábban is előrevetítette, ha a Telegram nem működik együtt az orosz titkosszolgálatokkal — értsd: nem adja ki a felhasználók adatait —, akkor blokkolni fogják a működését.

Telegram a Kreml ellen Ennek megfelelően az FSZB nyarán felszólította a Telegram vezetőségét, hogy tegyék számukra elérhetővé a program titkosítási kulcsait, amit Durov élből elutasított. Azzal érvelt, hogy ez nem csupán technikailag lehetetlen, de az orosz alkotmányba ütközik. Mindezek ellenére tavaly októberben az FSZB-nek ítélt igazat a bíróság, és bár Durov fellebbezett, idén márciusban a Telegram az FSZB ellen benyújtott keresetét is elutasították az orosz bírák.

 • GitHub - lkishalmi/telegram_hu-faq: Telegram Gy.I.K.
 • Leningrad in Hungarian - Albanian-Hungarian Dictionary - Glosbe
 • Három indiai stratégia a bináris opciókra
 • A Facebook nagy leállása miatt a Telegram egyetlen nap alatt 3 millió új felhasználónak örülhetett.
 • Az orosz Zuckerberg, aki Putyin rendszere ellen lázad | Mandiner
 • Pénzt keresni online farpost

Emellett 15 napot adtak arra, hogy a Telegram elérhetővé tegye a személyes üzenetek visszafejtésére szolgáló technológiát. A Roszkomnadzor ekkor lengette be először, hogy ha ez nem történik meg, blokkolhatják a szolgáltatást.